lördag 18 maj 2013

Roadtrip South WA


Nu är jag tillbaka i “civilisationen” efter 5 dagars roadtrip! Vi är fortfarande kvar i Margaret River men vi har tak över huvudet och Internet därav räknar jag detta som civilisation, haha!

Ingen kan ha missat att jag var ”lite lagom” freaked out innan vi åkte iväg, men jag är så glad att jag valde att kasta mig ut och bara göra det även om det kändes hemskt! Har nu sovit 4 nätter i en bil, levt på ris/nudlar och grönsakskonserver, sett otroliga landskap och mött en hel del roliga människor! Och inte minst fått uppleva naturen här i södra WA, jag är helt mållös! 

Vilken grönska, vilka skogar, vilka vidder! Att jag dessutom gjorde resan med Laura som förgyller de flesta tillfällen inte bara med att vara så enkel att komma överens med, men också med hennes gitarr och fantastiska sångröst… Tänk er att sitta vid en lägereld under stjärnhimlen, med någon som spelar gitarr och sjunger. Det har inspirerat mig till att ta upp och ta in mer musik i mitt liv, ni får veta hur lite senare ;) Men jag har iaf försökt lära mig att spela lite gitarr under veckan och därför klippt av alla mina naglar, hehe… 
Det har varit en kick ass vecka! Livin' the dream!

Dag 1, 12/5 söndag: Fremantle – Stirling Range National Park
Vi lämnade Tom och packade in oss för en lång dag på vägen (389 km). Vi åkte förbi Mike och Nicky och fick låna en bok om South WA vilket inspirerade oss till att stanna vid Stirling National Park (på kartan står det Mt Barker, det är ungefär där) isället för att köra hela vägen till Albany. Vi gjorde en hike halvvägs uppför Mt Hassel I regnet och solnedgången (ca 1,5 h). Det var härligt, mycket uppför och flåsigt – love it!

Campade vid Moignup Springs i nationalparken, fanns toalett och icke drickbart vatten. Helt otrolig stjärnhimmel , men det  var en kall natt i bilen!Dag 2, 13/5 måndag: Stirling – Albany
Körde från Stirling National Park till Albany där vi fick en del bra tips på turistinformationen! Började med att åka till ett ställe där man kunde kolla på valar om man ville betala, men det ville vi ej (+ att det ej är säsong). Så vi åkte vidare till utkiksplatsen Frenchman Bay och sedan kollade vi på galet stora vågor som slog mot klipporna vid Blowholes (dagens bästa när en vår dånade in så starkt att vi kunde känna klipporna vibrera och fick saltvattenstänk på oss fast vi var ca 50 m upp!)
Kollade också på Natural Brigde. Allt detta var i Torndirrup National park. Vi kollade också på en Wind Farm som förser Albany med 80% av all energi som används! Gilla!
Riktigt härligt att vara vid kusten och uppleva havet som sakta nöter ner klipporna!
Vi åkte sedan till Campingen vid Cosy Corner där vi campade gratis (fanns torr-dass men ingenting annat) Somnade tidigt och sov mycket bättre än första natten (även denna natt i bilen).
Dag 3, 14/5 tisdag: Albany – Denmark
Vaknade upp 6.30 och gjorde oss redo för en lång dags hike i West Cape Howe National Park (WA sydligaste punkt). När vi körde ut från campingen sprang en känguru över vägen och gjorde ett hopp-trick (typ hoppade bakåt och uppåt med fötterna), awesome! På väg till nationalparken körde vi igenom ett helt otroligt landskap och vi stannade på ett ställe där vi hade mobiltäckning och fågelkvittret och atmosfären var såå fantastisk!  Som att vara i en regnskog?

Väl i nationalparken hittade vi inte riktigt något som såg ut att vara den hiken som vi ville gå, men vi chansade och började gå på ett track i bushen. Vi blev dyngsura, inte för att det regnade utan för att det var så mycket vatten på alla buskar/träd/markvegetation som var i vägen på stigen! Jag var inte mitt gladaste men försökte hålla humöret uppe ;) Efter ett tag hittade vi en 4WD-väg som vi gick på istället. Den tog oss ut på udden! Vi tog sedan 4WD-spåret hela vägen tillbaka, jag var nojjig att gå vilse och eftersom vi blev dyngsura av att gå i bushen och jag inte gillar att bli blöt (framförallt om fötterna) la jag en stark röst på det! Haha! Det var myyycket uppför men vi höll humöret uppe och var glada när vi kom tillbaka till bilen! Hade en härlig lunch med fin vy!

På väg från parkeringen körde vi förbi en kookaburra som satt på en pelare bredvid vägen, vilket var riktigt coolt! Körde till Denmark och fick lite info på turistbyrån. 
Valde att se Elephant Rocks, Greenpools och Mad Fish bay mellan ett besök på en chokladfabrik och en toffee/cider-fabrik (= provsmakning!) Riktigt fint landskap, påminde mig mycket om västkusten! Och ställena där ”fabrikerna” låg (det var mer som folks hem och de hade en del som var deras produktion, väldigt mysigt och genuint) var helt otroligt fina, det är så mycket grönska i sydvästra Australien att jag är helt mållös! Åt sååå goda chokladtryfflar och inte minst en fantastisk jordgubbsglass, YUM! Otroliga vyer med coola träd, extremt gröna vidder och häftigt landskap. Love it!

Klicka på bilden så tror jag att den går att se större! Har typ 50 kort från denna dag som är sååå bra men får bildbomba i något fotoalbum hemma sen ;)

Vi åkte sedan till campingplatsen vid Perrys Beach (billigast, 10 dollar för 2 pers) där vi tände en camp fire, Laura spelade och sjöng och sedan lagade vi och åt middag vid brasan! Stjärnklar himmel, planerar att ta en beach walk i mörkret!
Fantastisk dag, så mycket vacker natur och härliga upplevelser och en trött kropp vid läggdags!


Dag 4, 15/5 onsdag; Denmark-Alexandra Bridge (Augusta)
Otroligt vacker soluppgång när jag vaknade, min kamera valde att sluta fungera men som tur var vaknade Laura och tog massa fina kort! Helt otroligt med dimma som rullade över vattnet och solen som steg upp bakom bergen! Vi spenderade förmiddagen på klipporna vid campingen vid Perrys Beach, spelade gitarr och läste.
Åkte vidare till Valley of the Giants som är en skog med massa stora träd, vi tog en gratis rundtur men nöjde oss med någon timme I skogen innan vi åkte vidare för att äta lunch vid en rastplats. Vi var båda väldigt trötta, kanske pga all frisk luft eller den halvbraiga sömnen i bilen. Så vi bestämde oss för att göra den långa körningen mot Augusta på eftermiddagen. Så vi körde, körde och körde. 
Kom fram till campingen vid Alexandra Bridge precis innan skymningen. Där träffade vi på en campare som bjöd oss att sitta vid hans lägereld, så efter middagen satte vi oss där och Laura spelade gitarr och sjöng och han var väldigt glad att få sällskap! Återigen en stjärnklar natt, dock inte lika klar som vår första kväll (bortskämda). Gick och la oss typ 8.30, sååå trötta och jag somnade som en stock!


Dag 5, 16/5 torsdag; Alexandra Bridge – Margaret River
Efter frukost tog vi bilen och åkte till Augusta för att kolla på fyren, planen var att ta ett track i nationalparken (Leuwen) men världens åsk- och regnoväder drog in över oss så vi fick kalla (och blöta) fötter och åkte till Margaret River och en swimming pool istället för att bli varma och rena (inte duschat i varmvatten sedan lördagen!). Såå skönt var det! Kände mig som en ny människa när vi kom ut därifrån :) Sen åkte vi en runda och provade ost, choklad (köpte världens bästa cheescake, baked brownie cheescake) och chokladlikör. Laura provade lite viner också, vi fick även i oss lite toffee och annat smaskens (gratis = gott)!

Vi körde sedan lite vilse innan vi lyckades möta upp Thoms (Lauras kompis i Fremantle) kompis Ben som vi skulle få sova hos! Lyckan var total eftersom det var världens regnoväder, såg knappt vägen framför oss när vi körde och bilen immade igen hela tiden (har ingen värme pga att det var en läcka så den kopplades bort av bilmekanikern).

Ben och hans flickvän Heidi visade sig bo i ett gigantiskt superawesome hus 20 km utanför Margaret River, och de bjöd oss på middag (kött! Grönsaker!) Ozzys, man kan inte annat än älska dem alltså! Önskar att vi svenskar var mer så, efter att Ben snackat med oss i två minuter så sa han ”ni kan stanna hos mig så länge ni vill”. Sov i deras gigantiska soffa och vaknade flera gånger av att regnet öste ner utanför, sååå tacksam att vi inte sov i bilen :)


Dag 6, 17/5 fredag; Margaret River
Vaknade upp i en supermjuk soffa och serverades bacon och ägg från grillen till frukost! Tog en promenad runt ägorna och kände att jag saknade att vara ute i naturen hela dagarna vilket vi varit den senaste veckan. Galet hur snabbt man vänjer sig!
 
Vi har bestämt oss för att stanna i Margaret River för att gå på en intervju på måndag. Det är på ett whinery och jobbet är pruning (vet ej de svenska orden, orkar ej kolla upp :P Men man klipper vinbuskarna (?) inför nästa säsong). 
Så vi får se om vi kan stanna här hos Ben och Aire tills dess eller vad vi hittar på!
Om vi får jobbet så börjar det den 4e juni, det är utomhus och förmodligen blött och kallt eftersom det är så vädret är här denna årstid. Men vi får se vad som händer! Tillbaka till verkligheten, haha..!

Planerna ändras verkligen heeeela tiden, så kanske ändras de igen innan måndag... Den som lever får se! :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar