torsdag 17 september 2020

Ahkka dag 2


Vaknade upp vid 6-tiden till denna vy, och en väldigt taggad person i sovsäcken bredvid som direkt när jag öppnade ögonen undrade om jag var redo att dra igång dagen 😏 Ni som tycker att jag är för morgonpigg - här har jag mött min överman!
Lite kul är att den jägare som lovat rädda oss ur vågorna kvällen innan, kommer puttrande med sin båt och går i land ca 20 meter ifrån vår tältplats vid 6-snåret på morgonen. Byter några ord och frågar om vi sett någon älg 😅

Med grötfrukost i magen så packades lägret snabbt ihop och väskorna proppades fulla med isyxor, stegjärn, extrakläder, rep och choklad innan vi påbörjade turen upp mot vårt planerade "basecamp".

Jag tog med mig en liten vattenflaska med vatten i smyg, tydligen får man inte bära vatten på fjället för man ska dricka ur bäckar men jag har lite trygghetsbehov av att alltid ha vatten med mig så jag brukar smyga ner en flaska någonstans. 😇




Min väska vägde väl ungefär 50% av Mickes väska men jag vart ändå helt slut av att gå uppför med packning. Men en fot framför den andra så kommer man fram tillslut! Och vilket otroligt vackert landskap med alla höstfärger, det här var första riktiga dagen ute och ögonen gjorde nästan ont av allt det röda, orangea och gula! 


Väl uppe så gjorde vi basecamp mellan två små bergssjöar. Det färgglada höstlandskapet var nu utbytt mot sten, sten och mera sten och så lite snålblåst på det! Nytt fokus: Ahkkatoppen. Jag blev ordentligt insäkrad med knopar och karbinhakar och diverse coola reptrix, för mellan oss och Ahkka låg en glaciär som först skulle korsas. Slutligen fick jag på mig ett par stegjärn och sen kände man sig som Rambo - ingenting kan stoppa en med dessa!





Det var lite brant ibland, som tur var slapp jag bära någonting mer än mig själv! Vi klättrade mestadels i moln/dimma och såg inte så mycket mer än vitt, vitt och vitt.


Efter att ha klättrat genom ca 400 m snöklädda stenmassor så kikade solen fram! Och det snöade. Men nu var vi nära toppen - och jag hade känsel i ungefär 4 % av mina fötter :)


När vi väl var uppe så såg vi ungefär halvmycket, Ahkka är också en dubbeltopp och för att komma till den andra toppen behöver man klättra förbi ett mycket brant parti. Som tur var så ville ingen av oss göra det utan var nöjda att stanna på första toppen 😎

Att umgås med en fotograf. 


Ser ni isyxan? 💪 Foto: Mikael

Sen vände vi tillbaka ner och kom ganska snart ut ur molntäcket och kunde njuta av landskapet som bredde ut sig framför våra fötter!

På väg tillbaka på säkert avstånd! Foto: Mikael


Summering dag 1 Ahkka:
Hike upp till basecamp 2,5 h
Hike upp till Ahkka ca 2 h
Hike ner från Ahkka ca 1,5 h

Sen fick vi äta middag, spela lite kasino och somnade därefter ovaggat orimligt tidigt inbäddad i väldigt mycket dun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar