söndag 18 maj 2014

Semporna

Lämnade Mabul igår och tog båten in till fastland = Semporna.
[Varning för negativa vibbar nedan]

Helt vidrigt hur mycket skräp som flyter omkring i havet utanför staden. De som bor här använder floderna och havet som SOPTIPP och det gör mig så otroligt ledsen och upprörd! Tydligen är det en miljon gånger bättre nu sedan folk med lite sop-vett (exempelvis västlänningar som öppnat dykshopper osv) har lagt ner massa tid och resurser på att städa upp samt ställa ut papperskorgar (och på något sätt fått folk att börja använda dem, vilket invånarna tycker är sjukt onödigt) men det är fortfarande massa massa skräp överallt.

Samma sak på Mabul, ö-borna är jättefattiga vilket också gör mig så illa till mods. Här kommer vi vitingar och rika asiater och bor i fina resorts bara meter ifrån människor som inte har någonting. Jag undrar verkligen vad de tycker, kanske ser de ner på oss? Jag hoppas nästan det?!

Vart jag än rest i Asien så är det smartphone-ernas territorium. När en går in i en random butik så står/sitter nästan alltid biträdet med huvudet över sin smartphone. Nästan alla turister har den som sin bästa resekamrat (jag ska inte säga ngt för jag använder min telefon för mycket också, vilket får mig att skämmas lite!).

Här i Semporna trivs jag inte alls. Mitt rum och omgivningen närmast hostelet är OK men själva staden är inte särskilt mysigt för vita ensamresande tjejer. Inte för att någon gör ngt men jag känner mig bara väldigt vit och liksom malplacerad, skäms för att jag har så mycket saker i min väska när jag går förbi människor vars hela egendom skulle rymmas i mitt handbagage. Ok det är en del fördomar men det känns så iaf...

Ikväll åker jag nattbussen till Kota Kinabalu! Tror/hoppas det är lite mer chill där :) Semporna är mer en gateway till dykningen.

Hejdååå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar